Search
Close this search box.

Zidna lenta u hodnicima X. gimnazije „Ivan Supek“

Podijeli

S učenicima i učenicama X. gimnazije „Ivan Supek“ smo krajem 2019. godine razgovarali o prihvaćanju različitosti te je posebice izjava jedne učenice potakla njene vršnjakinje i vršnjake na razmišljanje o tome koji školski projekt bi htjeli ostvariti u sklopu Forumovog projekta „Mladi pokreću promjene!“:

…Ovdje bi trebali naučit’ poštivat’ druge ljude i različitosti. Ako oni sad ostanu tako razmišljat’, u srednjoj školi, kad bi se mi još trebali razviti kao mlade osobe, kasnije će ti biti puno teže kada… Na primjer, da odeš živjeti van, u neki velegrad, tamo je jako mala vjerojatnost da će svi ljudi biti isti. Hrvatska je mala zemlja i svi većinom imamo iste običaje. Ne nužno svi, ali tada će ti to biti šok i način na koji ćeš se ti  ponašati prema drugim ljudima, isto će se reflektirati na tebe. Ako ti nećeš njih poštivat’, neće ni oni tebe i svrstat će našu državu kao „zatucanu“, da kao osoba ne razmišljaš dovoljno otvoreno.

Manja grupa učenika i učenica je sudjelovala u Forumovom seminaru gdje su razvili ideju za izradu zidne lente koja prikazuje muškarce i žene iz umjetnosti, znanosti te drugih područja koji su svojim životom bili primjer društvu u vrijednostima prihvaćanja različitosti. Provedba ove ideje bila je nakratko prekinuta zatvaranjem škola, ali i zbog potresa koji je u velikoj mjeri oštetio školsku zgradu.

Nakon obnove škole i povratka učenica i učenika u školsku zgradu, ista grupa mladih nastavlja rad na prikupljanju mišljenja svih svojih vršnjaka i vršnjakinja o tome koje će ličnosti dospjeti na zidnu lentu. Spominju se Freddie Mercury, doktor Martin Luther King, Jane Goodall te mnogi drugi. Tako jedna učenica poručuje: Nećemo prikazivati samo bijele muškarce, nego i žene i muškarce drugih rasa koji su prisustvovali velikim otkrićima i velikim naprecima čovječanstva.

Iako su zatvaranje škola i potres ovu školu omeli u finalnoj provedbi njihove ideje, s početkom školske godine i završetkom obnove bijeli zidovi hodnika škole čekaju ukrašavanje lentom koja će biti dugačka 50 metara. Objavit ćemo i sliku finalne izvedbe!


Projekt „Mladi pokreću promjene!“ ima za cilj osnažiti mlade u području socijalnih i građanskih kompetencija, posebice ojačati njihove sposobnosti za empatiju i poštivanje različitosti koje postoje u zajednicama u kojima žive, ali i one na globalnom nivou, te razumjeti njihove međusobne povezanosti. Forum za slobodu odgoja provodi projekt uz podršku projekta „Start the Change“ koji sufinancira Europska unija.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.