Završene radionice o audiodeskripciji i titlovanju za filmske družine četiriju hrvatskih škola

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tijekom travnja i svibnja 2022. održane su četiri radionice za učenike i učenice filmskih družina škola: Osnovna škola Tomaša Goričanca iz Male Subotice, Osnovna škola Tituša Brezovačkog iz Zagreba, Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje i Osnovna škola Strahoninec iz Strahoninca.

Kroz cjelodnevne radionice, 63 učenika i učenica je, na svojim filmovima, učilo raditi audiodeskripciju za slijepe i slabovidne osobe te titlovanje za gluhe i nagluhe osobe. Uz to, dodatno su širili svoja znanja i razbijali mitove o slijepima i slabovidnima te gluhim i nagluhim osobama i naučili kako im biti bolja podrška kao i kako aktivno osiguravati njihovu bolju integraciju u društvo.

Učenici i učenice su kroz anonimnu evaluaciju naveli što će podijeliti s drugima:

Slijepi ljudi mogu čitati i gledati filmove. Naučila sam kako raditi audiodeskripciju.

Koliko je žalosno što nema puno filmova s audiodeskripcijom. Postoji aplikacija s filmovima koji sadrže audiodeskripciju.

Da trebamo surađivati s ljudima s poteškoćama. Da više osvijestimo da iako smo različiti da možemo raditi iste stvari.

Kako se radi audiodeskripcija i titlovi za gluhe. Svi filmovi bi trebali imati titlove ili audiodeskripciju. Nadam se da će se filmovi tako raditi.

Podijelila bih neke zanimljivosti o gluhima i slijepima. Voljela bih stečeno znanje što više primijeniti u životu jer mi je bilo jako zanimljivo učiti o tome.

Do kraja školske godine, učenici i učenice filmskih družina će prilagoditi filmove koje su snimili prijašnjih godina. Filmovi će biti dostupni našim sugrađanima oštećena sluha i vida na YouTube kanalu Alternatora.

Radionice su se provodile u sklopu projekta Filmom do senzibilizacije koji provodi Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Forumom za slobodu odgoja.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.