Search
Close this search box.

Projekti

Filmom do senzibilizacije

U društvu još uvijek postoje stereotipi i predrasude prema slijepim i gluhim osobama. Te predrasude su jedna od ključnih prepreka punoj integraciji osoba s invaliditetom u društvo. Uz to je i velika većina kulturnih sadržaja u Hrvatskoj, unatoč postojanju raznih strategija, i dalje nedostupna djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Preduvjet promjene takvog stanja je informiranje i edukacija o potrebama osoba s invaliditetom/djece s teškoćama u razvoju, ali i edukacija mladih filmaša o načinima prilagodbe filmova te, na kraju, prilagodba filmova za slijepe i gluhe osobe.

Upravo je osnovni cilj projekta „Filmom do senzibilizacije“ senzibilizirati učitelje i učenike o potrebama, pravima i iskustvima osoba sa senzornim oštećenjima kroz razvijanje održivog edukativnog programa za osnovne škole.

U projektu koji će trajati 10 mjeseci sudjelovat će učenici, članovi filmskih družina i učitelji iz četiri partnerske škole iz tri županije. U projektu sudjeluju OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, OŠ Tituša Brezovačkog iz Zagreba, OŠ Antun i Stjepan Radić iz Gunje i OŠ Strahoninec iz Strahoninca. U svakoj školi će učitelji i stručni suradnici proći edukaciju o osobama sa senzornim oštećenjima i načinima prilagodbe audiovizualnog sadržaja, te će u petim i šestim razredima provoditi radionice na te teme. Članovi filmske družine će proći radionicu  o izradi audiodeskripcija za slijepe osobe i titlova za gluhe osobe te će prilagoditi po dva filma koje je družina snimila prethodnih godina. Na taj način će učiniti više kulturnog sadržaja (filmskog stvaralaštva) dostupnim našim sugrađanima oštećena vida i sluha.

Uz stručne suradnike koji su radni vijek proveli u radu sa slijepim i gluhim osobama, u projektu je partner i Forum za slobodu odgoja koji osigurava visoke profesionalne standarde u razvoju nastavnih priprema i smjernica u koncipiranju radionica i seminara.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Jelena Perak, jperak@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

8.11.2021.-31.8.2022.

PROVODITELJI:

Nositelj projekta:
Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator

Partneri projekta:
Forum za slobodu odgoja
Osnovna škola Strahoninec
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica
Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“, Gunja
Osnovna škola Tituša Brezovačkog, Zagreb

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.