Search
Close this search box.

Konferencija i dijalog s donositeljima odluka u sklopu projekta READY: pristupačniji europski jezik za mlade

Podijeli

Sredinom studenog naše volonterke:i i pripravnici:e sudjelovali su na konferenciji u sklopu projekta READY: pristupačniji europski jezik za mlade održanom u Briselu.

Konferencija: „Kojim jezikom govori EU? EU pismenost i europsko građanstvo: okviri za dijalog i unapređenje vještina“ održana je u Briselu od 14. do 15. studenog 2023. u koordinaciji partnerskih organizacija YES Forum i IEKEP-a uz sudjelovanje svih suradnika:ca projekta i, naravno posebnih gostiju.

U sklopu ovog Erasmus+ projekta, bili smo u mogućnosti održati konstruktivne dijaloge s pojedincima poput zastupnika u aktualnom sazivu Europskog parlamenta, službenicima Europske komisije i European Youth Forum-a. Fokus konferencije bio je ponajviše na razvijanju dijaloga između mladih europskih građana:ki (sudionika:ca projekta) i donostelja odluka – predstavnicima EP-a, EK-a te razgovoru o njihovoj percepciji Europske unije. Mladi su kroz interakciju sa stručnjacima:kinjama i članovima europskih institucija podijelili svoja stajališta, iskustava i ideje. Također, održan je panel u kojem su sudjelovali mladi članovi svake od partnerskih organizacija te su podijelili svoje dojmove o tijeku i izazovima s kojima su se susreli tijekom provedbe projekta READY i izrade Publikacije lako razumljivih odredbi EU-a.

Imali smo priliku ponovno se susresti i s ostalim sudionicima projekta – sudjelovalo je tridesetak mladih iz naših partnerskih organizacija Pistes-Solidaires iz Francuske, talijanske organizacije Zefiro, njemačke organizacija Framework, te naravno iz Yes Forum-a i IEKEP-a iz Grčke – s kojima smo već sudjelovali na seminarima u Strasbourgu 2022. i u Lucci u srpnju ove godine.

Po završetku konferencije, posjetili smo i Europski parlament te se pobliže upoznali s načinom funkcioniranja važnog predstavničkog tijela koje zastupa interese građana EU-a, a projektni je tim održao partnerski sastanak na kojem su dogovoreni naredni koraci projekta.

Aktivnost je dio faze ‘#2 EU Ready to see’ i Multiplier event. Projekt “READY: pristupačniji europski jezik za mlade” financiran je sredstvima Erasmus+ programa te se provodi do veljače 2024. godine.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.