Search
Close this search box.

Krafna za održivost: Prikaz četiri hrvatska grada

Podijeli

Pročitajte našu novu publikaciju utemeljenu na znanstvenim istraživanjima provedenim kroz projekt METAR do bolje klime –  mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj. 

Publikacijom “Krafna za održivost: prikaz četiri hrvatska grada” istražuje se model odrastničke krafne koji je prilagođen i primijenje u sklopu projekta ,,METAR do bolje klime” za istraživanje urbanih aspekata održivosti u Puli, Slavonskom Brodu, Zadru i Zagrebu. Prednost i inovacija modela ,,krafne” nad drugim modelima sadržana je u mogućnostima cjelovitog poimanja, mjerenja i prikazivanja održivosti, pri čemu se teme od ključnog značenja za pravednu niskougljičnu tranziciju ne odvajaju jedna od druge, odnosno, shvaćaju se aspektom istog problema, odnosno, rješenja.

Odrastnička krafna temelji se na pojmovima ,,planetarnih granica” i ,,društvenih temelja”, pri čemu ,,pravedan i siguran prostor djelovanja” (vizualno: “krafna”, “pojas za spašavanje”, “zeleni prsten”) predstavlja prostor unutar kojeg su određeni društveni standardi zadovoljeni bez prekoračenja granica prirodnog sustava koji predstavlja osnovu zadovoljavanja tih standarda.

Novitet odrastničke krafne jest u shvaćanju važnosti praćenja i razumijevanja stavova i vrijednosti u općoj populaciji, te modeliranje za održivost u skladu s odrastom i koje omogućuje dostizanje ciljeva i ograničavanje prekoračenja u svim segmentima održivosti

Prema dobivenim rezultatima ni jedan od navedena četiri grada danas ne postiže zadržavanje pokazatelja unutar zelenog prostora krafne, pri čemu ni jedan grad ne postiže potpunu održivost niti u jednom segmentu. Kako pojedini gradovi stoje u segmentima Priroda, Društvo, Kultura, pročitajte u publikaciji koju možete preuzeti OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ova publikacija izražava isključivo stajalište njenih autora.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.