Search
Close this search box.

Objavljen okvir kompetencija temeljne pravne pismenosti

Podijeli

Preuzmite publikaciju OVDJE.

U sklopu projekta “Pravo u svakodnevici” razvili smo  Okvir kompetencija temeljne pravne pismenosti. Okvir sadrži glavne teme i obrazovna očekivanja namijenjene za učenike:ice u dobi od 14 i 18 godina.

Okvir se temelji na nalazima nacionalnih izvještaja iz Portugala, Italije, Francuske i Hrvatske, a koji se temelje na provedenom mapiranju, doprinosima partnera, mišljenjima pravnih stručnjaka, kao i na analizi literature. Objedinjeno izvješće je dostupno ovdje.

Okvir je podijeljen na tri dijela. U prvom dijelu se nalaze transverzalne kompetencije koje su polazište pravne pismenosti i koje su važne za sve učenike:ce , te uključuje temeljne principe, ideje i koncepte povezane s pravnim sustavom. Drugi dio sadrži kompetencije za 14-godišnjake, a odnose se na temeljna prava i dužnosti povezana sa životom u državi, obiteljskim odnosima, sigurnostI na internetu i privatnim životom. U trećem dijelu su očekivanja za 18-godišnjake i teme kao što su osnove vezane za  pravni poredak i državno uređenje, osnove građanskog prava te rad i poduzetništvo.

Osim domena i obrazovnih očekivanja, Okvir sadrži i preporuke za metode provedbe kako bi se učiteljima:cama olakšalo prilikom razvoja nastavnih jedinica.

Ovaj Okvir poslužio je za za razvoj udžbenika za učenike:ce i priručnika za učitelje:ice koji će uskoro biti dostupni. Dodatne informacije o projektu, kao i publikacije na drugim jezicima možete pronaći službenoj na web stranici projekta, a obavijesti možete i pratiti tako da zapratite našu Facebook stranicu projekta.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.