Search
Close this search box.

Projekti

EUNITE (EU Citizens Unite and Promote the European Project)

EUNITE (EU Citizens Unite and Promote the European Project) je novi projekt Foruma koji je započeo krajem 2022. godine, a trajat će 24 mjeseca. Radi se o CERV projektu financiranom iz sredstava Eurospke unije, a koji je usmjeren na građane s ciljem osnaživanja građana EU i poticanja građanskog sudjelovanja na lokalnoj, nacionalnoj i razini EU, uključujući i sljedeće izbore za Europski parlament 2024.

Nositelj projekta je talijanska organizacija CESIE, a uz Forum partneri na projektu su sljedeće organizacije: PERIFEREIA ANATOLIKIS MAKEDONIAS KAI THRAKIS iz Grčke, PISTES SOLIDAIRES iz Francuske, VIVES University of Applied Sciences iz Belgije te OUT OF THE BOX INTERNATIONAL također iz Belgije.

Projekt će se provesti kroz niz aktivnosti za građane iz pet zemalja EU-a te će uključivati tri dobne skupine (učenike:ce, nastavnike:ce te građan:k:e treće životne dobi) te im omogućiti da iz prve ruke iskuse demokratske procese poput dijaloga, debatiranja, razmjene mišljenja i slično.

Aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2023. i 2024. uključuju:

 1. EU za SVE: organizaciju radionica za grupe građana o institucijama EU, izborima za EU parlament i mogućnostima EU;
 2. BUDI INFORMIRAN I DEBATIRAJ!: organizaciju interaktivnih radionica o suzbijanju medijskih dezinformacija i o građanskom dijalogu
 3. organizaciju online događanja na kojem će se građani iz pet zemalja članica EU-a upoznati i razmijeniti mišljenja;
 4. SUDJELUJMO!: provedbu participativnih susreta građana o praktičnim aspektima angažmana građana te kroz organizaciju susreta s lokalnim/regionalnim predstavnicima i/ili zastupnicima u EU parlamentu;
 5. kao završna aktivnost projekta organizirat će se završni događaj u Bruxellesu, koji se sastoji od interaktivne radionice na kojoj će sudionici razmjenjivati ​​stavove, projektne aktivnosti, rezultate i preporuke za buduće aktivnosti.

 

Očekivani ishodi uključuju:

 • Poboljšano znanje građana EU o institucijama EU, izborima za parlament EU i mogućnostima;
 • Povećano znanje građana o medijima/informacijama i poboljšane vještine kritičkog razmišljanja, omogućujući im promišljanje o aktualnim političkim pitanjima;
 • Poticanje aktivnog građanskog sudjelovanja na lokalnoj/EU ​​razini, kao i povećano sudjelovanje birača na izborima za Europski parlament 2024. godine.

 

Tijekom projekta razvit će se sljedeći materijali:

 • Info materijal o institucijama i mogućnostima EU;
 • Info materijal o (dez)informacijama;
 • EUNITE prijedlozi za razvoj preporuka za donositelje odluka

 

Indikatori projekta

 • Poboljšano znanje o institucijama EU, izborima za EU parlament i mogućnostima za sveukupno 400 sudionika:ca u partnerskim zemljama;
 • Povećano znanje o medijima i poboljšane vještine kritičkog razmišljanja za 400 sudionika/ca u 5 partnerskih zemalja;
 • Uspostaviti razmjenu među građanima EU-a (210 sudionika:ca sudjelovalo je u online susretu; 150 sudionika sujeluje na međunarodnom događanju u Briselu)
 • Poticati aktivno građansko sudjelovanje na lokalnoj/EU ​​razini i poticati sudjelovanje birača na izborima za EU parlament 2024.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Mario Bajkuša, mbajkusa@fso.hr
Vlaho Kavain, vkavain@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

1. 11. 2022. – 1. 10. 2024.

PROVODITELJI:

Nositelj projekta
CESIE, Italija

Partneri
Pistes-solidaires, Francuska
PATHS, Grčka
VIVES University of Applied Sciences, Belgija
Out of the box, Belgija
Forum za slobodu odgoja, Hrvatska

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.