Projekti

WE PROJECT: Promocija ravnopravnosti mladih LGBT+Q+ osoba u radnoj okolini

„WE PROJECT: Promocija ravnopravnosti mladih LGBT+Q+ osoba u radnoj okolini“ je europski istraživački projekt koji se bavi iskustvima mladih LGBTI+Q+ osoba u radnoj okolini na početku njihove karijere.

Projekt ima tri glavna cilja:

  1. osnažiti mlade LGBTI+Q+ radnike:ice,
  2. podržati stručnjake_inje koji_e rade s mladim radnicima_ama (npr. učitelji_ce, psiholozi_ginje, članovi_ce radničkog vijeća i sl.) i
  3. zagovarati promjene kod donositelja_ica odluka, te političkih i društvenih dionika.

Na kraju projekta u 2021. godini objavit će se interaktivni online alat koji će olakšati razmjenu dobrih praksi s ciljem uklanjanja diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta u radnom okruženju.

Malo se zna o konkretnim aktivnostima poduzetima kako bi se osigurao prijelaz mladih LGBTI+Q+ osoba iz obrazovnog sustava na tržite rada. Istraživanja pokazuju da je diskriminacija LGBTI+Q+ osoba u radnom okruženju i dalje prisutna u cijeloj Europi (FRA (2020): „EU LGBT II Survey: A long way to go for LGBTI equality“):

  • Svaka četvrta osoba (26%) skriva da je LGBT+Q+ osoba na svom poslu.
  • Dvije od deset osoba (21%) osjećala se diskriminirano na poslu, a svaka deseta (10%) tijekom traženja posla u posljednjih godinu dana.
  • Većina LGBT+Q+ ispitanika u dobi od 15 do 17 godina doživjela je diskriminaciju u nekom području života (53%).

Mnoge žrtve diskriminacije – osobito one mlađe – ne znaju kome i kako podnijeti službenu žalbu na diskriminaciju što dovodi do toga da svoja iskustva internaliziraju i pokušavaju se s njima samostalno nositi. Umjesto da prijave diskriminaciju na radnom mjestu ona ostaje neprijavljena i nesankcionirana.

Ovaj projekt financiran je iz programa Europske unije za prava, jednakost i građanstvo (2014.-2020.). Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost autora. Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za sadržaj ovog dokumenta.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Mario Bajkuša, mbajkusa@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

5. listopada 2020. – 5. siječnja 2022.

PROVODITELJI:

Nositelj
Medicinsko sveučilište u Beču, Austrija

Partneri
Universitat de Valencia, Španjolska
Udruženje JAZAS, Srbija
Anglia Ruskin University, Ujedinjena Kraljevina
Sora, Ogris & Hofinger, Austrija
Univerzita Komenského v Bratislave, Slovačka
Forum za slobodu odgoja, Hrvatska

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.