Pozivamo vas na e-učenje o Europskoj uniji!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

E-UČENJE o Europskoj uniji je dostupno OVDJE.

O prednostima i nedostacima poučavanja o Europskoj uniji smo već govorili po završetku istraživanja o izazovima obrazovanja o Europskoj uniji u Hrvatskoj. Nastavnici i neki dionici odgojno-obrazovnog sustava rekli su nam da je nastavnicima potrebna obuka prije početka rada na temama o EU-u te sustavna podrška na svim razinama. Nedostatak podrške nastavnici:e zamjenjuju velikim oslanjanjem na umrežavanje s kolegama.

Ravnatelji, stručni suradnici i nastavnici izražavaju pouzdanje u svoje znanje o EU-u. Međutim, osjećaju se samoukima i obično uče kroz iskustvo. Nastavnici izražavaju potrebu za daljnjim profesionalnim razvojem u specifičnim, dubljim i složenijim temama o EU-u.

„Mislim da smo svi tu, ako mogu tako reći, globalno neuki ili samouki.“ (nastavnica, gimnazija)

„S dolaskom materijala o Europskoj uniji naravno da se ne osjećaš kompetentno. Jer na kraju krajeva smo svi morali učiti o tome jer to nije nešto o čemu smo mi imali prilike učiti kroz naše formalno školovanje i na fakultetima.“ (nastavnica, gimnazija)

„Zbog nedostatka formalne pripreme nastavnika tijekom visokoškolskog obrazovanja, nastavnih materijala, ali i sustavne podrške priprema za nastavu najviše ovisi o odgovornosti i motivaciji samih nastavnika. Mislim da to nije nešto gdje smo mi formalno strašno potkovani, da su to nama još uvijek nove teme. Za mene osobno svaki ulazak u nastavu s tom temom znači jako puno pripreme, na teorijskoj i posebno na praktičnoj jer morate pokazati kakvog to u praksi zapravo odraza ima. Tako da je sve na osobnoj razini.“ (nastavnica, gimnazija)

Jedna od naših preporuka je da je uistinu potrebno omogućiti raznolike digitalne i tiskane izvore za učenje o Europskoj uniji te pružiti podršku nastavnicama i nastavnicima da donose europske teme u svoje škole.

I zato smo iznimno ponosni da vam nakon više od jedne godine truda i rada na materijalima možemo predstaviti e-učenje s mnogobrojnim temama Europske unije koji smo izradili u okviru projekta MEGA: jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja.

Cilj projekta je doprinijeti razvoju i jačanju obrazovanja o Europskoj uniji u odgoju i obrazovanju. Posebni ciljevi su osigurati mladim osobama dostupnost informacija o Europskoj uniji, razviti komplementarne i koherentne nastavne materijale koji potiču integraciju i korelaciju tema o Europskoj uniji u druge predmete te ponuditi odgojno-obrazovnim radnicima:ama okvir poučavanja o Europskoj uniji.


E-UČENJE

Moduli za e-učenje osmišljeni su za odgojno-obrazovne radnike i radnice koji se u svojoj nastavi bave temama Europske unije, za one koje žele naučiti više, ali i za one koje žele početi učiti o EU-u.

Ako ne radite u školi, ne brinite, ovo e-učenjeje odličan izvor znanja i za one koji se žele upoznati s temama EU-a, ali i za one koji žele produbiti svoje znanje.

E-učenje je dostupno na pet jezika: engleskom, španjolskom, portugalskom, francuskom i hrvatskom.

O kojim temama je riječ?*

  1. Što je Europska unija?
  2. Kako funkcionira Europska unija?
  3. Što nam EU donosi u svakodnevnom životu?
  4. Što je na dnevnom redu EU-a?
  5. Europski zeleni plan

*Klikom na poveznice možete vidjeti kratki pregled tema i sadržaja za svaki od modula.

E-učenje kreirano je vodeći se interaktivnim metodama učenja i kvizova te doprinosi upoznavanju s osnovnim pojmova svakog od modula. E-učenje je sačinjeno od kombiniranih metoda učenja; od video lekcija, podcasta, popratnih video zapisa, dodatnih materijala i mnoštvo drugih karakteristika. Neki moduli i lekcije imaju za cilj  detaljnije i opširnije pružiti znanja i stavove o pet tema te potaknuti polaznike:ce na kritičko promišljanje o EU-u.

Koliko traje?

Prosječno trajanje svakog modula je dva sata, a ako pohađate sve, sveukupno trajanje je deset sati.

Kako do e-učenja?

  1. Posjetite mrežnu stranicu projekta https://learningeurope.eu/hr/hr-home/
  2. Registrirajte se (gornji desni kut alatne trake)
  3. Kliknete na Svi moduli i odaberete modul koji želite pohađati.
  4. Uživajte u lekcijama koje smo vam pripremili! J
  5. Preuzmite certifikat o pohađanju modula po završetku svih lekcija i zadataka te uspješno položenog testa na kraju svakog modula!


Hoću li dobiti potvrdu?

Svi polaznici:e će po završetku modula i uspješnog ispunjavanja testa s najmanje 75% uspješnosti, automatski dobiti certifikat da su pohađali određeni modul.

Oni polaznici koju budu odslušali i odradili zadatke za svih pet modula, mogu se javiti Forumu za slobodu odgoja na mail adresu vkavain@fso.hr za izdavanje potvrde o stručnom usavršavanju.

Za sve dodatne informacije, upite i nejasnoće javite se Vlahi Kavainu na gore navedenu mail adresu.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.