Search
Close this search box.

Pravo u svakodnevici u Pauu na međunarodnom projektnom sastanku

Podijeli

Kraj siječnja i početak veljače 2023. smo obilježili putovanjem na jug Francuske u Pau.
Putovali smo na međunarodni projektni sastanak s projektom “Pravo u svakodnevici”, kojeg smo koordinatori.

Ovim susretom smo i službeno zaokružili uspješno provedenu prvu godinu projekta u kojoj smo uspješno proveli istraživanje o temeljnoj pravnoj pismenosti, a u njemu smo svi zajedno dosegli 104 pravna stručnjaka, 30 nastavnica i 78 učenika:ca. Napisali smo četiri nacionalna izvješća o temeljnoj pravnoj pismenosti i jedno objedinjeno o nalazima sve četiri zemlje. Ako se želite upoznati ili podsjetiti što se događa u Hrvatskoj, publikaciju “Pravo u svakodnevici: o poučavanju temeljne pravne pismenosti u školama” možete preuzeti ovdje.

Na temelju toga smo izradili Kompetencijski okvir za temeljnu pravnu pismenost koja je trenutno na pregledu kvalitete kod nastavnika i nastavnica, a uskoro ga možete očekivati objavljenog na mrežnoj stranici projekta, ali i Forumovoj web stranici.

Ono čime smo se ovih dva dana posebno bavili i usmjerili jest razvijanje programa stručnog usavršavanja za nastavnike:ce te materijala za učenje i poučavanje koji nam slijede ove godine.

Program stručnog usavršavanja za nastavnike:ce koji ima za cilj podići svijest i opremiti nastavnike – kako osnovnih tako i srednjih škola – o tome kako i zašto poučavati aspekte pravne pismenosti.

Udžbenik za učenike:ce će se moći koristiti u školama i drugim odgojno-obrazovnim sredinama s mladima. Udžbenik će sadržavati objašnjenja definirana kompetencijskim okvirom s odgovarajućim primjerima iz povijesti ili svakodnevnog života. Udžbenik će obuhvatiti temeljne pravne pojmove, načela, strukture i termine zorno povezane sa svakodnevnim životom.

Priručnik za nastavnike:ce pratit će udžbenik za učenike i sadržavat će objašnjenje svake lekcije i preporuke za provedbu. Također, priručnik će sadržavati objašnjenje zašto je svaki od predstavljenih pojmova važan u našem svakodnevnom životu te kako i kada se može primijeniti.

E-učenje o pravnoj pismenosti – E-učenje za učenike će im služiti kako bi ih upoznao s ključnim pravnim pojmovima i pojmovima. Metode i alati bit će u rasponu od video lekcija, podcasta, handouta, cheat sheeta i drugih prikladnih materijala koji će studentima približiti pravnu pismenost.

Dogovarali smo detalje i načine rada kako bismo osigurali sve pravovremeno i kvalitetno!
Uspjeli smo se i podružiti, posjetiti Pau, a srećom nam je i lijepo sunčano vrijeme došlo kao osvježenje od zagrebačkog sivila!

U narednim mjesecima se družimo online, pa se veselimo sljedećim koracima i radnim zadacima!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.