Search
Close this search box.

Pravo u svakodnevici u Portu na sastanku

Podijeli

Održali smo projektni sastanak na Erasmus+ projektu Pravo u svakodnevici 6. i 7. lipnja u Portu, Portugalu gdje smo se po prvi puta uživo susreli  s projektnim partnerima CSC Danilo Dolci iz Italije, Pistes-Solidaires iz Francuske te partnerima Inova+ Innovation Services te Agrupamento de escolas de Vilela iz Portugala koji su nas ugostili.

Započeli smo pregledom dosadašnjih zbivanja, odrađenih aktivnosti, podijelili utiske i vizije za daljnje projektne korake.

Dosad smo odradili niz fokus grupa u kojima je sudjelovalo više od 30 nastavnika i nastavnica te više od 40 učenika i učenica iz četiri zemalja. S njima smo provodili istraživanje o osnovnoj pravnoj pismenosti, o tome kako prepoznaju i primjenjuju pravo u svakodnevici te kako se sami snalaze u raznim situacijama kad je potrebno znanje i vještine. Uz to smo proveli upitnik za pravne praktičare koji su doprinijeli usmjeravanjem na područja koja odgovaraju na pitanja:

Što je važno i potrebno za osnovnu pravnu pismenost mladih u dobi od 14 i 18 godina?

Završetkom ovih istraživanja nam slijedi analiza koja će doprinijeti razumijevanju pravnih potreba nastavnika i učenika, a uz to će biti i temelj za stvaranje nacionalnih i zbirnog izvještaja o ključnim pravnim načelima i konceptima koji izrađuje Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci.  Uz izvještaj, slijedi nam izrada Kompetencijskog okvira za mlade od 14 i 18 godina pod vodstvom Inove+ koji će sadržavati ključne teme i kompetencije za osnovnu pravnu pismenost.

Očekuje nas projektno razdoblje prepuno aktivnosti, a uz navedene, uključit ćemo i nastavnike da nam pruže povratne informacije na Kompetencijski okvir, a potom i izrada priručnika za nastavnike te udžbenika za učenike.

O svemu navedenom smo razgovarali, promišljali i smišljali kreativne načine kako ozbiljnost pravnih načela učiniti pristupačnijima i zanimljivijima mladima. Veselimo se svim aktivnostima koje nam slijede, od prepoznavanja važnih pravnih tema, do izrade materijala za nastavnike i učenike!

Drago nam je da je sastanak protekao u radnom i složnom raspoloženju uz visoku suradljivost svih projektnih partnera, visokom motivacijom za rad te nastojanjima da projekt nastavimo kvalitetno i u skladu s ciljevima.

Veselimo se sljedećem susretu virtualno, ali i uživo!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.