Search
Close this search box.

Projekti

Izgradnja rodne ravnopravnosti u školama kroz cjeloviti pristup

Projekt Gender Equality Charter Marks (GECM) je trogodišnji projekt koji provodi DECSY iz Ujedinjenog Kraljevstva uz podršku partnerskih organizacija iz 8 zemalja Europske unije.

Cilj projekta je pružiti školama podršku i potrebne resurse kako bi unaprijedili i izgradili rodnu ravnopravnost u svojim školskim zajednicama.

Neosporno je da postoji neravnoteža u zastupljenosti žena i muškaraca u mnogim područjima života. Mnogobrojne su rasprave o uzrocima rodne nejednakosti, spominje se priroda, odgoj, društvena očekivanja te rodni stereotipi koji proizlaze iz njih. Preporuke Vijeća Europe (CM/Rec(2019)1) zemljama članicama između ostalog navode da djeca i mladi usvajaju rodne stereotipove u školi kroz kurikulum, nastavne materijale, ponašanje i jezik te da s toga škole trebaju biti ključni subjekti u mijenjanju stavova i ublažavanju razlika.

Sukladno tome, tijekom tri godine projekta Forum u suradnji s partnerskim organizacijama razvija različite smjernice i materijale koje će omogućiti školama da unaprijede rodnu ravnopravnost u pet područja:

  1. kurikulum,
  2. školska kultura,
  3. upravljanje školom,
  4. izgled škole i
  5. lokalna zajednica i suradnja s obiteljima.

Materijale razvijene na projektu, možete pratiti i na mrežnoj stranici projekta https://genderequalityinschools.org/

Smjernice za ostvarenje rodne ravnopravnosti u školama je publikacija koja je izrađena tijekom projekta i sadržava preporuke za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u različitim segmentima školskog života. Bogata je s resursima i alatima poput nastavnih priprema, primjere dobre prakse te rječnikom rodne ravnopravnosti.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Višnja Pavlović, vpavlovic@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

01. prosinca 2018 – 31. kolovoza 2021.

PROVODITELJI:

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.