Proširena zelena knjižnica u GKSB i održan okrugli stol o klimatskim promjenama – Metar do bolje klime

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Partneri na projektu Metar do bolje klime su u srijedu 17. svibnja 2023. Zelenoj knjižnici, programu koji Gradska knjižnica Slavonski Brod (GKSB) provodi u suradnji s Brodskim ekološkim društvom (BED) donirali materijale iz područja svog rada koji će biti dostupni građanima. Otvaranje Zelene knjižnice pomogle su i udruge okupljene u mrežu organizacija za zaštitu okoliša i prirode iz cijele Hrvatske (Zeleni forum) još 2019. godine. Ove godine u suradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, udrugom BIOM te partnerima mreže Metar povećan je fundus sa edukativnim i promotivnim materijalima. Ravnateljica GKSB-a Ružica Bobovečki najavila je i daljnje aktivnosti tijekom 2023., a Iris Beneš ispred BED-a potvrdila projekciju okolišnih filmova otvorenih za građane početkom lipnja.


Nakon toga održao se i Okrugli stol o klimatskim promjenama tijekom kojeg je Tomislav Cik ispred Društva za oblikovanje održivog razvoja predstavio sažetak šestog izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama. U diskusiji se ukazalo na izazove komuniciranja okolišnih i klimatskih tema prema građanima, ali i donositeljima odluka. Izražena je i zabrinutost oko pravednosti tranzicije koju je nužno provesti te smanjenom povjerenju koji građani imaju prema informacija koje se pojavljuju u medijima.

Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju – METAR do bolje klime trenutno okuplja 30-ak udruga, jedinica lokalne samouprave i znanstvenih institucija iz cijele RH.

Kontakt za medije: Iris Beneš, 091 445 4212

Više o projektu Metar: https://metar.door.hr/

Projekt METAR - Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj provodi udruga DOOR uz partnerske organizacije,  Brodsko ekološko društvo-BED, Eko-Zadar, Zelena Istra, Zelena akcija,  Forum za slobodu odgoja, Terra Hub, Institut za političku ekologiju, Fakultet elektronike i računarstva iz Zagreba, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu te Grad Zagreb. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.599.995,32 HRK.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost partnera projekta METAR.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.