Održana konferencija GOOD inicijative “Od učionice do zajednice: učinkovite strategije za kvalitetan građanski odgoj i obrazovanje“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Već tradicionalno obilježavanje prosvjeda za obrazovanje: „Hrvatska može bolje“, održanog 1. lipnja 2016. se održalo i ove godine na isti datum u hotelu Academia u Zagrebu.
 
U okviru konferencije “Od učionice do zajednice: učinkovite strategije za kvalitetan građanski odgoj i obrazovanje“ pod organizacijom Hrvatskog debatnog društva i GOOD inicijative, posvetili smo dva dana, 31.05. i 01.06. važnosti participacije mladih te uvođenja kvalitetnog građanskog odgoja i obrazovanja.

Prvi dan konferencije je bio posvećen predstavljanju projekta HDD-a pod nazivom „Demokratsko procijepljenje“ u kojem smo čuli niz dobrih praksi škola diljem Hrvatske. Kroz nekoliko panela i predstavljanje projekata s naglaskom na participaciju učenika još jednom smo potvrdili koliko je glas učenika i učenica važan i značajan kad se pruži prilika da ih se čuje te potakne na djelovanje u lokalnim zajednicama.

Drugi dan konferencije je započeo panelom pod nazivom Građanski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj, koji je moderirala naša Eli Pijaca Plavšić. S njom su razgovarali Lana Golob, viša savjetnica i koordinatorica za programe Upravnog odjela za sport i mlade Grada Rijeke, Luka Juroš, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba te Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Razgovarali su trenutnoj situaciji GOO-a na nacionalnoj i lokalnoj razini te koliko se pokazuje da lokalne vlasti mogu doprinijeti razvoju i širenju GOO-a.

Nastavili smo s ostala dva panela u kojima su glavna tema bili Mladi i demokracija, predstavljanje rezultata istraživanja Fakulteta političkih znanosti te diskusija na istu temu.

Potom je već drugu godinu za redom ponosno održana svečana dodjela oznaka osiguravanja kvalitete neformalnih obrazovnih programa – SKOCKANO, na kojoj je oznake primilo sedam organizacija i šest programa. Forum je iznimno ponosan što je partner na ovako važnom projektu te doprinosi razvoju Sustava od samih početaka.

Organizacije koje su dobile oznaku SKOCKANO organizacija su Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Društvo Naša djeca Poreč, Hrvatska mreža školskih knjižničara, Klub tehnike Ludbreg, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, Inicijativa – Centar za edukaciju i Društvo “Naša djeca” Opatija.

Organizacije koje su dobile oznaku  SKOCKANO program su Mreža mladih Hrvatske – Croatian Youth Network, Osnaži-usavrši-integriraj, Gong, Kinoklub Karlovac, Hrvatski volonterski centar i DrONe – udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje.

Čestitamo svim organizacijama i želimo uspješan daljnji rad!

Konferenciju smo zaokružili razmjenom iskustava – predstavljanjem različitih aktivnosti, inicijativa i projekata u području građanskog odgoja i obrazovanja, gdje je naša Maja Šarić predstavila rezultate Erasmus+ projekta “MEGA: jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja“.

Posljednje tri godine smo nastojali nastavnicama i nastavnicima osigurati niz dostupnih resursa o Europskoj uniji, kreirali smo nastavne materijale kako bismo olakšali poučavanje mladih o EU temama, ali i obogatili znanja nastavnika i nastavnica o europskim temama.

Stoga smo prezentirali istraživanje o izazovima poučavanja o EU-u u hrvatskim školama, interaktivno e-učenje i nastavne materijale „Odaberi i podučavaj“ koje su najnoviji materijali u poučavanju o EU-u. Nadamo se da će izrađeni materijali koristiti nastavnicama i nastavnicima u njihovim učionicama, ali i poslužiti kao dobra početna točka za sve EU znatiželjnike!

Još jedna uspješna GOOD konferencija je iza nas. Vidimo se i sljedeće godine s nadom da ćemo građanski odgoj i obrazovanje vidjeti na visokom mjestu prioriteta lokalnih i nacionalnih vlasti, a posebice škola.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.