Koliko smo inkluzivni? Otkrivamo u projektu “Filmom do senzibilizacije”

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U tijeku je provedba projekta „Filmom do senzibilizacije“ čiji je nositelj Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a provodi se u partnerstvu s Forumom za slobodu odgoja te četiri škole: Osnovna škola Strahoninec, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“, Gunja te Osnovna škola Tituša Brezovačkog, Zagreb.

 „Filmom do senzibilizacije“ senzibiliziraju se  odgojno-obrazovni djelatnici i učenici o potrebama, pravima i iskustvima osoba sa senzornim oštećenjima kroz razvijanje održivog edukativnog programa za osnovne škole koji se sastoji od početne edukacije za školske timove, razvijenih nastavnih priprema za rad s učenicima na ove teme, te edukacijom učenika sudionika filmskih družina za prilagodbu njihovih filmova osobama sa senzornim oštećenjima.

Naime, u društvu još uvijek postoje stereotipi i predrasude prema slijepim i gluhim osobama koji su jedna od ključnih prepreka njihovoj punoj integraciji u društvo. Uz to je i velika većina kulturnih sadržaja u Hrvatskoj, unatoč postojanju raznih strategija, i dalje nedostupna djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Preduvjet promjene takvog stanja je informiranje i edukacija o potrebama osoba s invaliditetom/djece s teškoćama u razvoju, ali i edukacija mladih filmaša o načinima prilagodbe filmova.

Upravo provedbom ovoga projekta  integrira se cjeloviti holistički i psihosocijalni pristup u edukaciji o osobama sa senzornim oštećenjima, područje koje je nedostatno obrađeno propisanim nastavnim kurikulumom. Projektnim aktivnostima se  djecu bez teškoća u razvoju senzibilizira za potrebe njihovih vršnjaka, kao i odraslih, koji imaju oštećenja vida i/ili sluha koristeći kulturno djelo (film) kao jedan od ključnih alata tj. značaj pristupačnosti audiovizualnom kulturnom djelu (filmu) tijekom obrazovanja i slobodnog vremena. Uz edukaciju i senzibilizaciju, projekt odgovara i na problem nedostupnosti filmskog stvaralaštva prilagođenog za slijepe i gluhe osobe.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.