Ravnateljicama i ravnateljima iz 19 škola u Sisačko-moslavačkoj županiji dodijeljene potvrde Akademije za ravnatelje

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Forum za slobodu odgoja uspješno je završio četvrti ciklus programa Akademija za ravnatelje:ice“, namijenjen ravnateljima i ravnateljicama osnovnih i srednjih škola kojima su osnivači Grad Sisak ili Sisačko-moslavačka županija.

Svečanost dodjele potvrda održana je u Zagrebu, 16. svibnja u hotelu Internacional, a atmosferu dodjele možete vidjeti na galeriji fotografija (Autor fotografija: Mislav Mesek/UNICEF).

Kako bi odgovorila na obrazovne potrebe ravnatelja, Akademija za ravnatelje:ice se provodi kroz pet modula (Upravljanje školom jasnom vizijom, Odnosi i suradnja, Školski kurikulum i kurikulum oporavka, Uključiva škola, Vidljivost škole) i traje 60 sati, a predavači su istaknuti stručnjaci iz područja psihologije, sociologije, komunikologije i drugih srodnih područja.

 Program profesionalnog razvoja namijenjen ravnateljima započeli smo 2020. godine potaknuti nedostatkom sveobuhvatnih neformalnih edukacija namijenjenih ravnateljima u Hrvatskoj. Uloga ravnatelja odgojno-obrazovne ustanove nije samo da bude poslovodni i stručni voditelj ustanove već istraživanja pokazuje kako je uloga ravnatelja i vođenje škole po važnosti odmah iza poučavanja u doprinosu učeničkim postignućima. Posebnost 4. Akademije za ravnatelje koju smo u suradnji s UNICEF-om proveli za ravnatelje:ice osnovnih i srednjih škola u Sisačko – moslavačkoj županiji bio je taj što je fokus cijelog programa bio na mentalnom zdravlju i dobrobiti učenika što je posebno važno u razdoblju dvostruke krize koja je zahvatila tu županiju. Posebno sam ponosna na sjajnu suradnju koju smo ostvarili s ravnateljima i ravnateljicama kroz sve module programa, zajedničko učenje te promjene koje su u njihovim školama potaknute upravo ovim programom – izjavila je Eli Pijaca Plavšić, voditeljica programa Akademija za ravnatelje:ice.

Dosad su održane četiri Akademija za ravnatelje:ice, a završilo ju je ukupno 85 ravnateljica i ravnatelja koji, kao i stručnjaci, imaju pozitivne dojmove o korisnosti programa.

Akademija za ravnatelje proširila mi je poglede na cjelokupan rad ravnatelja, pomogla mi je savjetima i uputama o donošenju odluka, a korisna mi je bila i razmjena informacija s kolegicama i kolegama. Naučila sam kako bolje voditi i upravljati školom te kako biti poveznica svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava. Zato bih Akademiju preporučila svim ravnateljima i ravnateljicama, iz nje ćete izaći osnaženi i sigurniji u svoju ulogu – izjavila je Draženka Kušević, ravnateljica Osnovne škole Sela.

Dojmove ravnateljica i ravnatelje četvrte generacije Akademije možete vidjeti na kratkom video filmu.

###

Program Akademije za ravnatelje:ice utemeljen je na suvremenim domaćim i međunarodnim istraživanjima potreba ravnatelja, kao i na dugogodišnjem iskustvu Foruma za slobodu odgoja i UNICEF-a u hrvatskom obrazovnom sustavu. Ciklus radionica održan u Sisačko-moslavačkoj županiji dio je šireg programa „Škole podrške: učenje za otpornost, inkluziju i mentalno zdravlje u školama Sisačko-moslavačke županije“, koji se provodi se u suradnji Foruma za slobodu odgoja i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku s ciljem osnaživanja škola, učitelja i učenika u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.