Slikovnica koja pomaže djeci da razumiju i pruže podršku vršnjacima koji traže utočište od rata

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Europska komisija izdala je slikovnicu za djecu „Djevojčica sa širom otvorenim očima“ kako bi podigla svijest o izazovima s kojima se suočavaju djeca koja uslijed rata traže utočište u zemljama EU-a, uključujući Hrvatsku. Namijenjena je djeci, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima, ali i svima koji se susreću s djecom izbjeglicama, a nosi snažnu poruku suosjećanja, solidarnosti i podrške.

Slikovnicu je ilustrirala poznata ukrajinska ilustratorica Anna Sarvira, a govori o izbjeglici iz Ukrajine koja se u svojoj novoj školi u Hrvatskoj sprijateljuje s djevojčicom koja zamjećuje da joj je potrebna podrška. Kroz njihovu priču saznajemo kako obratiti pažnju na osobe koje bježe od rata i olakšati im integraciju u novu sredinu, među njihove vršnjake i školske kolege. Slikovnica je koristan alat koji može poslužiti u razgovoru s djecom na njima prilagođen i pristupačan način o utjecaju rata na djecu, pomoći im da bolje razumiju situaciju iz koje dolaze i obzirnije im pristupe.

„Djevojčica sa širom otvorenim očima“ na hrvatskom i ukrajinskom jeziku dostupna je u tiskanom, ali i u digitalnom obliku na internetskoj stranici kampanje „Držat ću oči širom otvorene”.

„Djeca koja su pobjegla od rata u Ukrajini prisiljena su za sobom ostaviti cijeli svoj život, uključujući obitelj, prijatelje i školu te krenuti ispočetka u novoj sredini. Zato je važno prepoznati izazove s kojima se susreću i pružiti im podršku. Kroz slikovnicu nastojimo ovu složenu temu približiti djeci i učiniti opipljivima izazove i emocije kroz koje njihovi vršnjaci iz Ukrajine prolaze pri integraciji u zajednicu u Hrvatskoj”, ističe Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Dodatne resurse za škole koje polaze djeca iz Ukrajine, koje je razvio Forum za slobodu odgoja u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku u projektu „Škole zajedništva“, možete pronaći OVDJE.

Forum za slobodu odgoja poziva sve stručnjake:inje i organizacije za djecu da zajedno „držimo oči otvorene”, dok danas svjedočimo nezamislivoj patnji, razaranju i boli koje proživljavaju djeca u svim ratom zahvaćenim područjima.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.