Search
Close this search box.

U Palermu dogovorene aktivnosti zadnje godine projekta “Pravo u svakodnevici”

Podijeli

Kraj 2023. godine obilježili smo posjetom talijanskim partnerima u Palermu gdje je održan partnerski sastanak projekta „Pravo u svakodnevici“ kojeg koordinira Forum za slobodu odgoja.

Ovim sastankom završena je druga godina provedbe projekta tijekom koje smo najviše radili na razvoju nastavnih materijala – udžbenika za učenike:ce, priručnika za nastavnike:ce i e-modula o pravnoj pismenosti.

Udžbenik za učenike:ce uskoro će biti dostupan na mrežnoj stranici projekta, kao i na našim mrežnim stranicama. Udžbenik se sastoji od pet poglavlja koja obrađuju teme države i vlasti, prava i sloboda, pravnih sustava i postupaka, obitelji, osobnih prava i obveza te ekonomskih i socijalnih prava. Uz teorijska objašnjenja tema, pojmova i primjera, u udžbeniku se nalaze različite aktivnosti i vježbe za provedbu u školama s učenicima kako bi se učenicima:cama dodatno približila temeljna pravna pismenost. Udžbenik je namijenjen učenicima:cama od 14 do 18 godina, ali i svakome tko želi naučiti nešto više o temeljnoj pravnoj pismenosti. Udžbenik će bit dostupan na hrvatskom, engleskom, francuskom, talijanskom i portugalskom jeziku.

Tijekom sastanaka, portugalski partneri Agrupamento de escolas de Vilela obavijestili su partnere o pilotiranju sadržaja udžbenika u učionicama. Za pilotiranje bila su odabrana četiri poglavlja – Demokracija, Prava djeteta, Ljudska prava i Radnička prava – koja su u proveli nastavnici geografije, filozofije i engleskog jezika s učenicima:cama između 15 i 17 godina.

Učitelji i učiteljice koji su provodili ove nastavne sadržaje su na kraju rekli sljedeće: 

Po mom mišljenju, priručnik je vrlo dobro strukturiran i vrlo zanimljiv. Tema radničkih prava, u svojim raznovrsnim aspektima, obrađena je na pedagoški primjeren način, a primjeri prikazani kroz priručnik su aktualni i dopadljivi.

 Učenici su po prvi put shvatili da trebaju obratiti pozornost na ponašanje određenog poslodavca te naučili kako postupiti kada se osjećaju diskriminirano ili smatraju da ih se nepravedno tretira.

Učenici su rekli sljedeće:  

Smatramo da nema potrebnog obrazovanja niti pridodavanja pozornosti tako važnoj temi kao što su prava, posebice prava djece. Vjerujemo da bi se ovom temom trebali više baviti u školama, ne samo s obzirom na njihovu važnost, već zato što omogućuje mladima da postanu kulturniji i pažljivi prema stvarnosti.

Tijekom sastanka dogovoreni su svi bitni aspekti provedbe zadnje godine projekta, te je dogovoreno kako će se završna konferencija projekta održati u rujnu 2024. godine u Rijeci. Za više informacija o tome pratite obavijesti na našoj stranici te pratite Facebook stranicu projekta.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.