Search
Close this search box.

Objavljena publikacija “Kompas medijske pismenosti: informacijski paket za europske građane u digitalnom svijetu”

Podijeli

Preuzmite publikaciju OVDJE.

Krajem 2022. godine započeli smo s provedbom međunarodnog projekta „EUNITE (EU Citizens Unite and Promote the European Project)“ u suradnji s partnerskim organizacijama iz Italije, Grčke, Francuske i Belgije. Svrha projekta je osnažiti građane EU i potaknuti građansko sudjelovanje na lokalnoj, nacionalnoj i razini EU-a, uključujući i nadolazeće izbore za Europski parlament 2024.

Završetkom druge aktivnosti projekta, osmislili smo i objavili informativnu brošuru o važnosti medijske pismenosti i kritičkog mišljenja za suvremenu demokraciju. Brošura je rezultat radionica pod naslovom „Informiraj se i raspravljaj o EU!“ koje smo proveli u listopadu 2022. godine.

Cilj radionica bio je unaprijediti medijsku pismenost i vještine kritičkog mišljenja građana Europske unije različitog podrijetla i dobi. Radionice smo proveli s učiteljima i učenicima u III. osnovnoj školi u Čakovcu,  u osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima te u IV. gimnaziji Marko Marulić u Splitu. Više o radionicama možete pročitati ovdje. Pažnju smo također posvetili i debati kao jednom od ključnih elemenata aktivnog građanskog života.

U prvom dijelu brošure pronaći ćete zanimljive i korisne informacije o medijskoj pismenosti općenito, definicije ključnih pojmova te prikaz najvažnijih koraka koje je Europska unija poduzela kako bi se suprotstavila širenju dezinformacija i osnažila medijsku pismenost svojih građana.

U drugom dijelu brošure pronaći ćete vodič za razvoj vlastite medijske pismenosti koji sadrži upute i savjete kako navigirati naizgled nepreglednim morem informacija te kako razaznati lažne informacije od istinitih te pouzdane izvore informacija od nepouzdanih. Također, pronaći ćete i primjere iz stvarnog života koji ilustriraju na koji se način opisane pojave manifestiraju u svakodnevici.

Kako biste ojačali svoje vještine medijske pismenosti i kritičkog mišljenja, preuzmite publikaciju OVDJE.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.