Search
Close this search box.

Više od 70 učenika:ca sudjelovalo na dvodnevnoj edukaciji “Europska unija za sve!”

Podijeli

U sklopu projekta EUNITE (EU Citizens Unite and Promote the European Project) 4. i 5. svibnja u Kući Europe u Zagrebu održana je prva u nizu edukacija za mlade pod nazivom “EU za sve!”. Na edukaciji je sudjelovalo preko 70 učenika:ca iz 8 srednjih škola iz Zagreba i okolice. Radi se o srednjoškolcima iz Srednje škole Zabok, Policijske škole Josip Jović, I. Tehničke škole Tesla, Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, Gimnazije Velika Gorica, II. gimnazije, VII. gimnazije te Gornjogradske gimnazije. 

Kroz dva dana edukacije na dinamičan i interaktivan način obrađivale su se teme poput: Kako funkcionira Europska unija; Prilike za mlade u Europskoj uniji; Izbori za EU parlament u 2024. godini; Vrijednosti EU. Edukaciju su vodile Forumove stručnjakinje Maja Šarić i Eli Pijaca Plavšić, a kao gošće predavačice pridružile su se i kolegice iz Agencije za mobilnost i programe EU. Kroz radionice, interaktivna predavanja i aktivnosti učenici su pokazali visoku motivaciju za učenje o temama vezanim uz Europsku uniju, želju za društvenim angažmanom i aktivnom sudjelovanju u zajednici kao i želji za sujdelovanjem u brojnim prilikama koje im se kroz različite programe EU pružaju. Kroz anonimne evalucijske upitnike učenici su izrazili zadovoljstvo edukacijom (prosječna ocjena na skali od 1 do 5 bila je 4,26). Vrlo visoko su ocijenili i utjecaj koji je ova edukacija imala na poboljšanje njihovog znanja o EU kao i poticanje na izbore za Europski parlament u 2024. godini.
Edukacija je održana u suradnji s Uredom za vezu Europskog parlamenta u Hrvatskoj te zahvaljujući sufinanicranju iz sredstava Europske unije.

U sljedećem razdoblju uslijedit će brojne edukacije za mlade, nastavnike:ce, ali i građane i građanke Hrvatske o čemu ćemo redovno obavještavati na mrežnim stranicama FSO-a. 

Zahvaljujemo svim nastavnicima:ama koje su potaknule učenike:ce na sudjelovanje u ovoj edukaciji te svim učenicima:ama koje su aktivno pridonijeli da edukacija bude kvalitetna, dinamična i zabavna.

Projekt EUNITE je usmjeren na građane s ciljem osnaživanja građana EU i poticanja građanskog sudjelovanja na lokalnoj, nacionalnoj i razini EU, uključujući i sljedeće izbore za Europski parlament 2024. Nositelj projekta je talijanska organizacija CESIE, a uz Forum partneri na projektu su sljedeće organizacije: PERIFEREIA ANATOLIKIS MAKEDONIAS KAI THRAKIS iz Grčke, PISTES SOLIDAIRES iz Francuske, VIVES University of Applied Sciences iz Belgije te OUT OF THE BOX INTERNATIONAL također iz Belgije.


Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Europska unija niti EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.