Održano niz predstavljanja nastavnih materijala o financijskoj pismenosti

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U sklopu aktivnosti predstavljanja i promoviranja nastavnih materijala o financijskoj pismenosti koji su nastali u sklopu projekta “ProFiLE: promocija financijske pismenosti u Europi” održano je niz događaja za ravnatelje:ice, odgojno-obrazovne radnike:ce i druge zainsteresirane edukatore. Predstavljanja su održana virtualno i uživo u Zagrebu i Rijeci.

GOOD školica

“ProFiLe” nastavni materijali prvo su predstavljeni na posljednjoj GOOD školici u školskoj godini 2021./22. koja je održana 29. lipnja 2022. preko platforme ZOOM. Sudjelovalo je preko trideset zainteresiranih odgojno-obrazovnih radnika:ca i edukatora:ica koji su pozitivno komentirali nastavne materijale te ocijenili kako su materijali primjenjivi u odgojno-obrazovnom okruženju.

Tijekom edukacije posebno je naglašena važnost poučavanja financijske pismenosti od najranije dobi kao i glavne domene financijske pismenosti koje su definirane u sklopu projekta.

Županijsko stručno vijeće Istarske županije

Nastavni materijali predstavljeni su i na Županijskom stručnom vijeću za građanski odgoj i obrazovanje Istraske županije koje održano 24. lipnja u hibridnom obliku.

I u ovom slučaju su odgojno-obrazovni radnici i radnice pozitivno ocijenili nastavne materijale, a posebno su zanimljivom istaknuli aplikaciju koja učenike stavlja u realne situacije i traži od njih donošenje odluka vezanih za upravljanje financijama.

Konferencija “Forum za škole”

U sklopu konferencije „Forum za škole: učiti za promjene, učiti za budućnost“ koja je održana 5. i 6. srpnja u Zagrebu predstavljeno je nekoliko projekata Foruma za slobodu odgoja pa tako i projekt ProFiLE: promocija financijske pismenosti u Europi“. Točnije, predstavljeni je priručnik, zbirka nastavnih priprema i aplikacija koji su nastali tijekom projekta, a koji su namijenjeni poticanju poučavanja financijske pismenosti od 7. do 11. godine.

Prisutni učitelji i učiteljice dali su pozitivno mišljenje na nastavne materijale te je posebno iskazan interes za desktop inačicom aplikacije koja bi se mogla koristiti u razredima na pametnim pločama. Tijekom predstavljanja bila se razvila i vrlo zanimljiva rasprava o prisutnosti i položaju financijske pismenosti u trenutnom kurikularnom okviru.

Radionica u Rijeci

U Osnovnoj školi – Scuola elementare Dolac u Rijeci održano je posljednje predstavljanje nastavnih materijala razvijenih u sklopu projekta “ProFiLe”. Predstavljanje je održano 7. srpnja, a sudjelovale su ravnateljice i učiteljice škola Grada Rijeke.

Tijekom predstavljanja razvila se živa rasprava o položaju i načinima poučavanja financijske pismenosti u našim školama te je iskazana potreba da se ovoj temi posveti više prostora. Upravo u tom dijelu značajan doprinos mogu dati i nastavni materijali razvijeni u sklopu projekta “ProFiLe” koji su dobili pozitivno mišljenje i u Rijeci. Prisutne učiteljice su iskazale potrebu da se priručnik i zbirka nastavnih priprema tiskaju i da se učine dostupnima svima koji su spremni više poučavati financijsku pismenost. Također, naglašena je potreba da se izrade slični materijali i za više uzraste.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.