Rezultati završenog projekta „MEGA: jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Završen je trogodišnji Erasmus+ projekt „MEGA: jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja“! Projekt su provodile organizacije iz Francuske, Njemačke, Španjolske, Portugala i Hrvatske pod vodstvom organizacije Pistes-Solidaires iz Francuske. Projekt je započeo 1. listopada 2020., a završio 20. lipnja 2023. godine. U nastavku su ključni rezultati projekta.

Bijela knjiga o obrazovanju o EU u Hrvatskoj

U sklopu projekta objavljena je Bijela knjiga o izazovima obrazovanja o Europskoj uniji u Hrvatskoj u kojoj su predstavljeni ključni nalazi istraživanja o izazovima obrazovanja o EU u Hrvatskoj. Ovo istraživanje je pokazalo kako većina nastavnika:ica i učenika:ica pozitivno gleda na EU, da su učenici:ice zainteresirane za učenje o EU, dok nastavnici:ice s negativnim ili neutralnim pogledima uviđaju potencijal i mogućnosti koje EU nudi. Također, nastavnici:ice smatraju da im je potrebno dodatno usavršavanje prije početka rada na temama o EU, kao i sustavna podrška na svim razinama.

Bijela knjiga sadrži i niz preporuka za unapređenje obrazovanja o EU. Preporuke idu od uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja s europskom dimenzijom kao obaveznog predmeta, obvezno stručno usavršavanje nastavnika o Europskoj uniji, te osiguravanje resursa za izradu uputa, priručnika, udžbenika i drugih nastavnih materijala. Preporuke također naglašavaju kako poučavanje o EU-u bi prije svega trebalo naglašavati vrijednosti koje dijele države članice i na kojima počiva EU kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija i jednakost.  

Sažetak istraživanja dostupan je na našoj mrežnoj stranici na hrvatskom i engleskom jeziku.

MEGA platforma

U sklopu projekta razvijena je online platforma, nazvana MEGA platforma, koja sadrži obimnu knjižnicu digitalnih materijala o Europskoj uniji i pet modula za e-učenje. Knjižnica obuhvaća teme kao što su komunikacija s učenicima o EU i izborima, primjere dobre prakse u obrazovanju o EU i sl. Program e-učenja podijeljen je u pet modula koji detaljno objašnjavaju ulogu EU, njezinu svakodnevnu važnost, Europski zeleni plan i druge aktivnosti koje provodi EU. Ova platforma namijenjena je edukatorima i edukatoricama, kao i svima koji žele proširiti svoje znanje o EU.

Platforma je dostupna ovdje.

Zbirka „Odaberi i podučavaj“

Druga publikacija koja je objavljena u sklopu ovog projekta je zbirka nastavnih priprema „Odaberi i podučavaj“ koja prati teme e-učenja i poglavlja publikacije Europske unije „EU i ja“. Svaka tema podijeljena je na dvije razine: osnovnu i naprednu. Osnovna razina služi kao uvod i pruža osnovne informacije o određenoj temi, dok napredna razina ulazi dublje u temu, otvara dodatna pitanja i potiče daljnje istraživanje.

Preporuke za jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja

Tijekom završne faze ovog projekta izradili smo policy dokument koji sadrži preporuke o najboljim praksama za integraciju obrazovanja o Europi u školski sustav. Ovaj dokument također istražuje kako platforma poput MEGA može podržati stalno učenje i usavršavanje nastavnika:ica u području europskih tematika.

Dokument je dostupan ovdje.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.