Što smo naučili kroz projekt „Zajedno“ o suradnji s roditeljima u školi

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Završetkom projekta „Zajedno“ koji se provodio u suradnji s odabranim zagrebačkim školama, Forum je otvorio važnu temu u obrazovanju, a to je suradnja obrazovnih ustanova s roditeljima učenica i učenika.

Projekt je realiziran zahvaljujući financijskoj podršci Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te u partnerstvu s Osnovnom školom Ivana Meštrovića i Školom za medicinske sestre Vrapče.

Kroz komunikaciju sa školama, definiranje njihovih potreba i izazova u radu roditeljima te putem edukacijskih susreta i podjelom materijala ostvareni su sljedeći planirani ciljevi:

  • Unaprijeđene su kompetencije razrednica te članica i članova stručnih službi iz 23 zagrebačke škole za dugoročnu suradnju i razvoj partnerstva s roditeljima;
  • Osnaženi su suradnja i partnerstvo odgojno-obrazovnih djelatnika i roditelja;
  • Stvoreni su uvjeti za dugoročnu podršku roditeljima i razvoj njihovih roditeljskih kompetencija od strane uključenih škola.


Kroz devetomjesečnu provedbu projekta i provedbom projektnih aktivnosti, ostvareni su sljedeći rezultati:

  • U suradnji sa školskom psihologinjom prof. Marijom Roth Jelisavčić osmišljen je dvodnevni seminar stručnog usavršavanja “Zajedno” koji ima za cilj dugoročno osnaživanje i razvoj kvalitetnog partnerstva odgojno-obrazovnih djelatnika i roditelja. Seminar uključuje upoznavanje s teorijama i konceptima stvaranja suradničkih odnosa s roditeljima; refleksiju na problemske situacije, osnovne principe suradnje te komponente uspješne komunikacije s roditeljima; osnove savjetodavnog razgovora s roditeljima, razvoj strategija s roditeljima s kojima je suradnja teška; elemente upravljanja roditeljskim sastancima te izrada akcijskog plana provedbe aktivnosti s roditeljima;
  • Održana su dva seminara stručnog usavršavanja „Zajedno“ za ukupno 35 odgojno-obrazovnih djelatnica iz 23 zagrebačke odgojno-obrazovne ustanove; 
  • Provedene su 4 radionice za 61 roditelja u partnerskim školama;
  • Izrađen je letak za roditelje koji ima za cilj dati podršku roditeljima u ostvarivanju početne suradnje s školama i razrednicima;
  • Ojačan je Forumov tim stručnjakinja u području kompetencija davanja podrške i osnaživanja škola kroz razvoj suradnje s roditeljma.


S obzirom na veliku potrebu odgojno-obrazovnih djelatnika i djelatnica za ostvarivanjem kvalitetnije i dugoročnije suradnje i partnerstva s roditeljima, vjerujemo da će ovaj Forumov program pronaći mjesto u stručnom usavršavanju i edukacijama odgojno-obrazovnih djelatnika.

Dojmovi sudionica:

Na ovom seminaru ojačali smo svoje kompetencije u radu s roditeljima, osvijestili smo važnost aktivnog slušanja, primjenu različitih metoda razgovora s različitim roditeljima, te kako inicirati, voditi i na što treba obratiti pažnju u razgovoru s roditeljima, dobili smo konkretne ideje i materijale.

Prelaz iz tradicionalnog u suvremen pristup suradnje roditelja i škole je tako istinit, ali ga neki rijetki pojedinci (odgojno-obrazovni djelatnici i roditelji) nisu osvijestili. Iskoristit ću to!
Izvrstan i koristan seminar..


Odličan seminar, predivne i stručne predavačice. Sve pohvale.Vrlo životna i upotrebljiva radionica na kojoj sam zahvalna

Još jedna odlična edukacija koju je Forum organizirao. Stručnost predavačica i odabir psihologinje koja dolazi baš iz sustava od koje se može puno naučiti. Sve pohvale samo imam i samo nastavite tako!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.