Projekti

Školski preventivni programi 2021/2022.

Zahvaljujući natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja, osnovne i srednje škole zainteresirane za podršku Foruma za slobodu odgoja kroz stručna usavršavanja iz brojnih područja prevencije, započele su s provedbom svojih programa. Do sada je njih 10 odabralo stručna usavršavanja u temama razvoja osobnih i socijalnih kompetencija, jačanja mentalnog zdravlja i mirnog rješavanja sukoba, uvođenja školskog volontiranja te vršnjačke medijacije kao izvannastavne aktivnosti, a s ciljem aktivne participacije djece i mladih u školi i lokalnoj zajednici. Škole su prepoznale Forumove preventivne programe i projekte kao doprinos jačanju kapaciteta svojih djelatnika i učenika u provedbi školskih preventivnih programa i izvannastavnih aktivnosti te su u tijeku provedbe edukacija za uključene škole.

Školski preventivni programi imaju za cilj jačati i razvijati osobne i socijalne kompetencije djece i mladih kako bi živjeli kvalitetnim životom i naučili različite strategije kako se nositi i adekvatno odgovoriti na životne okolnosti u kojima se nalaze. Iako je naglasak na razvoju kompetencija djece i mladih, implementacija preventivnih programa te njihovi pozitivni rezultati nisu mogući bez uključivanja i stvaranja kvalitetne okoline u kojoj djeca i mladi odrastaju, što uključuje i sve odrasle koji dolaze s njima u doticaj – obitelj, odgojno-obrazovni djelatnici, prijatelji, lokalna zajednica te samo društvo.

Forumovi preventivni programi i projekti usmjereni su na jačanje škola i okružja u kojima djeca i mladi, uz obitelj, najviše borave, kako bi (p)ostale zaštitni čimbenici u njihovom mentalnom zdravlju.

Do sada su održane edukacije na kojima su sudjelovali odgojno-obrazovni djelatnici i učenici škola: Škola za primalje, Zagreb; Osnovna škola „Kardinal Alojzije Stepinac“, Krašić; Upravna škola, Zagreb; Osnovna škola Gvozd, Gvozd; Osnovna škola Dr. Mate Demarina, Medulin; Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš, Gimnazija Dubrovnik; Tehnička škola Virovitica; Osnovna škola Mate Lovraka, Veliki Grđevac; Srednja škola Bartola Kašića, Grubišno Polje.

 

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Jelena Perak, jperak@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

29.11.2021. – 31.8.2022.

PROVODITELJI:

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.