Search
Close this search box.

Projekti

Školski preventivni programi 2023./24.

Zahvaljujući natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja i ove godine su  osnovne i srednje škole Hrvatske mogle prijaviti svoje preventivne programe te projekte izvannastavnih aktivnosti. U 2023./24 godini 44 osnovne i srednje škole su prepoznale Forumove edukacije stručnog usavršavanja za odgojno-obrazovne radnike i radnike  kao podršku u provođenju mnogih aktivnosti i programa u području prevencije, mirnog rješavanja sukoba, nenasilne komunikacije, školske medijacije, pozitivnog mentalnog zdravlja  inkluzivnog obrazovanja te dobrobiti.  Kao i edukacije za same učenike i učenice u području vršnjačke  medijacije.

Tijekom dvije godine,  za 25 škola održali smo stručna usavršavanja u temama razvoja osobnih i socijalnih kompetencija, jačanja mentalnog zdravlja i mirnog rješavanja sukoba, uvođenja školskog volontiranja te vršnjačke medijacije kao izvannastavne aktivnosti, a s ciljem aktivne participacije djece i mladih u školi i lokalnoj zajednici.

Školski preventivni programi imaju za cilj jačati i razvijati osobne i socijalne kompetencije djece i mladih kako bi živjeli kvalitetnim životom i naučili različite strategije kako se nositi i adekvatno odgovoriti na životne okolnosti u kojima se nalaze. Iako je naglasak na razvoju kompetencija djece i mladih, implementacija preventivnih programa te njihovi pozitivni rezultati nisu mogući bez uključivanja i stvaranja kvalitetne okoline u kojoj djeca i mladi odrastaju, što uključuje i sve odrasle koji dolaze s njima u doticaj – obitelj, odgojno-obrazovni djelatnici, prijatelji, lokalna zajednica te samo društvo.

Forumovi preventivni programi i projekti usmjereni su na jačanje škola i okružja u kojima djeca i mladi, uz obitelj, najviše borave, kako bi (p)ostale zaštitni čimbenici u njihovom mentalnom zdravlju.

 

Za podršku u provođenju preventivnih programa  u vašim školama slobodno nam se obratite.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Jelena Perak, jperak@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

22.12.2023. – 31.8.2024.

PROVODITELJI:

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.