Projekti

Građansko obrazovanje

Rođenjem svi postajemo građani Republike Hrvatske, građani Europske unije. Kao građani imamo svoja prava koja su definirana Ustavom i međunarodnim dokumentima. Imamo i cijeli niz obaveza i odgovornosti. Pored nas žive ljudi koji su drugačiji od nas, ali isto su građani i isto imaju svoja prava i svoje obaveze. S tim ljudima ulazimo u različite odnose i zajedno s njima, preko izabranih predstavnika, sudjelujemo u upravljanju našim lokalnim, regionalnim i državnim zajednicama. Iako se rađamo kao građani, život u demokratskom društvu podrazumjeva da građanin ima znanja i vještine, te da njeguje vrijednosti koje su svojstvene demokraciji kako bi mogao dati svoj doprinos demokratskoj kulturi.

Zato program Građanskog obrazovanja ima za cilj osvijestiti ulogu aktivnog građanina u razvoju demokratske kulture.

Cilj programa se ostvaruje prije svega kroz seminare stručnog usavršavanja – Pravo u svakodnevici, Obrazovanje protiv korupcije, Medijacija i Edukacij o Europskoj uniji – koji su namjenjeni učiteljima koji predaju Građanski odgoj i obrazovanje, ali i učiteljima koji žele sadržaje GOO uključiti u svoj predmet pridonoseći tako razvoju građanskih kompetencija.

Djeci i mladima namjenjeni su različiti obrazovni moduli i seminari kroz koje se izravno razvijaju njihove građanske kompetencije i pridonosi njihovoj funkcionalnoj pismenosti.

U sklopu programa provodi se i projekti u sklopu kojih surađujemo sa školama na razvoju kompetencija učitelja za poučavanje GOO, radu s učenicima i roditeljima, te različita istraživanja, a sve to u smjeru oblikovanja demokratske škole.

Najznačajniji projekti:

  • Lideri/ce za lokalnu zajednicu
  • Obrazovanje protiv korupcije

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

TRAJANJE PROJEKTA:

PROVODITELJI:

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.