Projekti

Proljetna škola poduzetnosti

U proteklih nekoliko godina, nezaposlenost mladih, ali i drugih skupina u društvu izrazito je porasla. Podaci govore da je opća nezaposlenost porasla, a posebno zabrinjavajuća situacija se događa kod mladih – svaka druga mlada osoba u Hrvatskoj je nezaposlena, a svaka treća pred rizikom od siromaštva.

Stoga je 2012. godine pokrenuta Proljetna škola poduzetnosti, seminar za mlade, nezaposlene osobe, ali i sve druge koji žele unaprijediti svoj položaj na tržištu rada te žele naučiti više o temama važnima za buduće zaposlenje i pokretanje vlastitih inicijativa u lokalnim zajednicama.

Teme pokrivaju verbalnu i neverbalnu komunikaciju, poslovni intervju, pisanje životopisa i molbe, timski rad te pretvaranju vlastite ideje u projekt. Osim toga, sudionici svake godine imaju priliku dobiti i uvid u različite načine (samo)zapošljavanja, ideju coworking prostora te čuti iskustva od mladih osoba koje su pokrenule promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Do sada su u sklopu Proljetne škole poduzetnosti educirane tri generacije polaznika s 58 mladih osoba iz osam županija. Na temelju napravljene analize utjecaja Proljetne škole u protekle tri godine, pokazalo se da su svi seminari ocijenjeni prosječnom ocjenom 4,6 (na skali od 1 do 5), a mnogi od sudionika stečena znanja primijenili su u svakodnevnom životu te su nakon završetka edukacije zaposleni, pokrenuli su vlastite poslove i zaposlili druge mlade te su napisali projekte koji su financirani fondovima Europske unije.

Potrebno je napomenuti kako FSO tijekom 2015. godine kreće i s provedbom navedenog seminara za nastavnike te za osobe koje su aktivne u radu s mladima (tzv. youth workrere) na međunarodnoj razini.

Izjave sudionika

  • „Moji ciljevi prije sudjelovanja u programu su bili steći što više kompetencija za konkurentnost na tržištu rada, podići razinu informiranosti, povezati se s ljudima, a veći dio ciljeva je ostvaren. Od sveukupno šest provedenih dana u Školi, 95% vremena sam upijala i dobila pregršt korisnih informacija koje su mi se urezale duboko u svijest i s kojima danas živim svakodnevno.“
  • „Na ovom treningu sam naučila što zapravo želim u budućnosti. Ovo mi je bio početak za nešto dalje, neka smjernica za unaprijed. Ono što nisam znala – sada sam saznala i to mi je pomoglo za budućnost.“

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

TRAJANJE PROJEKTA:

PROVODITELJI:

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.