Search
Close this search box.

Projekti

Razvoj kurikulumske kulture

Projekt „RAZVOJ KURIKULUMSKE KULTURE: Osnaživanje škola za razvoj i implementaciju školskih kurikuluma „. Nositelj projekta jeInstitut za društvena istraživanja u Zagrebu, a partner Forum za slobodu odgoja. Projekt se provodi uz potporu Europske unije unutar IPA BGUE 04 06, Razvoj ljudskih potencijala – „Daljnji razvoj i provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira“ čije je provedbeno tijelo Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ukupna vrijednost projekta je 247.724,94 eura, a Europska unija pokriva 90,43% vrijednosti projekta.

Projekt je započeo 19. kolovoza 2013. godine i traje18 mjeseci, a u njegovu provedbu bit će uključeno 60 škola iz sljedećih 10 županija: Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Vukovarsko-srijemska, Zagrebačka, Šibensko-kninska i Grad Zagreb.

Cilj ovog projekta je osnažiti dionike obrazovnog sustava za djelotvoran razvoj, implementaciju i evaluaciju školskih kurikuluma u obveznom obrazovanju. Kako razvoj i implementacija školskih kurikuluma u školama pretpostavljaju sinergijsko djelovanje širokog kruga obrazovnih aktera, ovaj će projekt svojim aktivnostima obuhvatiti brojne relevantne dionike s polja obrazovanja – predstavnike nadležnih agencija, školske ravnatelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike.

AKTIVNOSTI

Predstavljanje projekta

Projekt će biti prezentiran predstavnicima obrazovnog sustava (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, udruge ravnatelja osnovnih škola). Projektne aktivnosti bit će izravno usmjerene na 30 predstavnika agencija i 250 ravnatelja. Ravnatelji će nakon prezentacije projekta moći nominirati svoju školu za sudjelovanje u projektu.

Trening za trenere

Za provođenje edukacije o razvoju i implementaciji školskih kurikuluma u okviru projekta obrazovat će se 40 trenera. Treneri će se birati između kandidata koji imaju prethodnih iskustava u educiranju ravnatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u školama. Odabrani kandidati proći će četverodnevni trening o pristupima razvoju i implementaciji školskog kurikuluma. Ekspertni tim iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu vodit će trening za trenere te provoditi daljnju superviziju njihovog rada.

Trening za učitelje, nastavnike i školske suradnike

Svaka od 60 izabranih škola nominirat će 3 predstavnika za školski tim za razvoj i implementaciju školskog kurikuluma. Članovi tima aktivno će sudjelovati u osmišljavanju i provođenju školskih kurikuluma polazeći od potreba i interesa učenika svoje škole i lokalne zajednice u kojoj se škola nalazi. Školski timovi proći će trodnevni trening o pristupima razvoju i implementaciji školskog kurikuluma, a u svom će daljnjem radu na razvoju školskog kurikuluma biti praćeni od strane educiranih trenera.

Izrada materijala o razvoju, implementaciji i evaluaciji školskih kurikuluma

Tijekom projekta bit će izrađena posebna mrežna stranica (npr. www.skolskikurikulum.com.hr) koja će služiti kao osnovno mjesto informiranja o projektu i repozitorij materijala. Stranica će sadržavati informacije o projektu, različite materijale poput priručnika za trenere i školske timove za razvoj i implementaciju školskih kurikuluma te evaluacijske materijale. Mrežna stranica također će nuditi i mogućnost e-savjetovanja.

Završna konferencija

Svi sudionici projekta okupit će se na završnoj konferenciji. Na njoj će se sumirati postignuti rezultati i odrediti smjernice za daljnji rad na razvoju kurikulumske kulture te diseminaciju projektnih aktivnosti i materijala, s posebnim naglaskom na uključivanje škola koje nisu bile dio projekta.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Eli Pijaca Plavšić, epijaca@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

1. kolovoz 2013. – 1. kolovoz 2015.

PROVODITELJI:

Nositelj
Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Partner
Forum za slobodu odgoja

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.